Rövid történelmi áttekintés :

Az akita inu eredete egészen a 17. századig nyúlik vissza, nevét a Japánban, Honsu szigetén elhelyezkedő Akita tartományról kapta. Japán császárok kedvenc társállataként vonult be a köztudatba, így ragasztották rá a \"királyi kutya\" elnevezést is. Testfelépítésének és bátorságának köszönhetően félelmetes vadásszá vált, zsákmányai között szerepelt vadkan, jávorszarvas de még medve is. Hazájában, Japánban kultuszt teremtett és a nemzet kutyájává vált. Szamuráj harcosok is tőlük merítettek bátorságot, így készültek fel az előttük álló küzdelmekre. SZÁRMAZÁSI ORSZÁG: Japán. FCI standard sorszáma: 255. AZ EREDETI, JELENLEG IS ÉRVÉNYBEN LÉVÕ FAJTASTANDARD KÖZZÉTÉTELE: 2001.03.13 F.C.I. OSZTÁLYBA SOROLÁS: 5. osztály Spicc és õsi típus. 5. csoport Ázsiai Spicc, ill. rokon fajok. Munkavizsgát nem igényel.

Általános megjelenés

Közepes méretű kutya. A másodlagos nemi jelleg jól fejlett. Arányos, mégis erőteljes felépítésű, erős csontozatú eb. Szép, fejlett, jól kirajzolódó izomzattal rendelkezik.

Fontosabb testméretek és arányok

A marmagasság és a test hosszának aránya 10 a 11-hez, a test a szukáknál egy kicsit hosszabb, mint a kanoknál. - A fejhosszúság és fejszélesség aránya 3 : 2.

Viselkedés, temperamentum

Higgadt, hűséges, jó felfogású és tanulékony fajta. Józan, megfontolt, értelmes és barátságos.

Fej

Agykoponya Koponya és homloktájék: Széles, kissé lapos. Stop: Kis hajlású, de kivehető. Koponya: Széles homloktájék. Stop: Meredek, kisebb redővel.

 

Arcorri rész

Orr: Fekete. Fehér kutyáknál megengedett a hússzínű orr is.. Fang: Ék alakú. Egyenes orrnyereg.. Ajkak: Feszesek. Fekete szegéllyel Állkapocs / Fogazat: Erős fogak, ollós harapás. Pofa: Jól fejlett. Szemek: Viszonylag kis méretű, majdnem háromszögletű, egymástól távol ülő sötétbarna szempár. Fülek:. Viszonylag kisméretű, háromszögletű, egyenes fülek.

 

Nyak

Erőteljes, izmos, nyaklebernyeg nélküli nyak

 

Test

Mar: Magas Hát: Egyenes, erőteljes. Ágyék: Meglehetősen széles, erőteljes. Mellkas: A szügy jól fejlett. Mély és meglehetősen széles mellkas; szépen ívelt bordák. Has: Enyhén felfelé ívelő hasvonal. Far: Enyhén lejt.

 

Farok

Magasan ülő, vastag, felkunkorodó, vagy a hát felett sarló alakban lebegő farok. Kiengedve a csánk felett néhány centivel ér véget.

 

Végtagok

Elülső végtagok Vállöv : Közepes mértékben lejt. Lábszár : Egyenes. Melső lábtő : Enyhén ferde Far : Erőteljes. Csánk: Erős, eléggé szíjas. Mancs Boltozatos és szorosan összezárt ujjak; kemény, rugalmas talppárnák; Kemény és fekete, vagy sötét színű karmok. Mozgás Élénk, gyors, könnyed, hajlékony és rugalmas

 

Szőrzet

BundaDurva tapintású, egyenes fedő szőrzet, puha, sűrű aljszőrzet. A farok kissé hosszabb, elálló szőrszálak. Szín Több színváltozat megengedett, vörös, szezám (sable), csíkos (brindle) és fehér. A fent jelzett színeknél (kivétel a fehérnél) 'uradzsirónak' kell lennie, Urajiro : fehér szőrzet a pofa szélső oldalán és az arcon, az állkapocs alatt, a torkon, a mellkason és a hason, a farok alsó vonalán és a lábal belső oldalain.

 

Méret

Magasság Kanok : 63-71 cm Szukák 61-69cm (24-26 HIBÁK: * Agresszív, vagy túlságosan félénk viselkedés. * Pigmentmentes, vagy foltokban pigmenthiányos (ún.pillangó-)orr. * Előre- vagy hátraharapás. * Sarlós, vagy nem kunkorodó farok. * Méret alatti egyedek Nyilvánvaló felépítés-, vagy viselkedésbeli rendellenességekkel rendelkező egyedek automatikusan kizárásra kerülnek. A fogsor rossz helyen történő záródása (előre- vagy hátraharapás). Több hiányzó fog. Félénkség. N.B.: A herezacskóban két egészséges, a lágyékcsatornából teljes mértékben leereszkedett here tapintható ki. A kékesfekete nyelv nem minősül hibának.