Mexikói meztelen kutya
16074
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16074,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Mexikói meztelen kutya

Tenyésztési Program

Az Mexikói meztelen kutya fajta leírása

28.01.2014 / EN FCI-Standard No.234 Származási ország: Mexikó

Az eredeti, jelenleg is érvényben lévő fajtastandard közzététele: 2012.10.08.

Alkalmazási terület: – standard méret: (ház)örző kutya

– közepes testű: (ház)örző kutya

– kistestű: társasági kutya
FCI csoport besorolás: 5. fajtacsoport Spiccek és ősi típusú kutyák

6. szekció: Ősi típusú kutyák

Munkavizsgára nem kötelezett fajta

Rövid történelmi áttekintés

A Xoloitzcuintle ősi megjelenésű primitív fajta, melyet a természetes evolúció alakított. Az általános megjelenése alapján egy nagyon mutatós, kecses és elegáns kutya, mérsékelt minden szempontból, amely gyorsaságot, harmónikusságot és erőt sugároz anélkül, hogy robosztusnak tűnne. Letisztult kontúrok, jó testarányok, jól fejlett mellkas, ívelt bordák, hosszú végtagok és farok jellemzi.
A fajtának két változata van, a meztelen és a szőrös, amelyek megjelenése megegyezik a fogazatot és a szőrzetet leszámítva.
Meztelen változat:
A legfontosabb jellemzője testén a szőrzet teljes, vagy majdnem teljes hiánya, amely puha és selymes bőrrel párosul. Sajátos tulajdonsága, hogy fogazata majdnem mindig hiányos, amit a szőrtelenséget eredményező gén jelentléte okoz.
Szőrös változat:
Nagyon mutatós, a testén mindenhol rövid szőrű kutya. A szőrnek tömöttnek, simának és lágynak/selymesnek kell lennie, aljszőrzet nélkül. Megjelenésében a szőrös változatnak ugyanolyan harmónikus arányokkal kell rendelkeznie, mint a meztelennek, de teljes (42 fog), jól fejlett, megfelelő állású fogazattal.

Fontosabb testméretek és arányok

A test a vállövtől a faroktőig és a mar legmagasabb pontjától a földig mérve kissé hosszabb, mint magas: körülbelül 10: 9 arányba.

A szuka szaporodási funkciója miatt kissé hosszabb lehet, mint a kan. Az arcorri rész hozzávetőlegesen ugyanolyan hosszú, mint az agykoponyai rész.
Három méretben létezik. Mind szikár, erős és jól izmolt, jól fejlett bordakosárral és mérsékelt csontozattal. A test körvonala téglalap alakú. A távolság a könyöktől a talajig ugyanakkora vagy enyhén nagyobb, mint a könyöktől a lapocka csúcsáig.

Viselkedés, temperamentum

A mexikói meztelen kutya csendes és higgadt kutya, kedélyes, éber és intelligens. Az idegenekkel szemben bizalmatlan lehet. Jó házőrző/ jelzőkutya és nagyon jó társ. Sosem agresszív. A szőrös és meztelen változat természete minden szempontból megegyezik.

Fej

AGYKOPONYA

Koponya régió:
Koponya: Széles és erős, ék alakú. Felülről nézve széles és elegáns, az orr irányába fokozatosan keskenyedik, a nyakszirti rész nem határozott. A fejtető és az orrhát párhuzamos.
Stop: Enyhe, de jól definiált.

ARCORRI RÉSZ

Orr: az orr sötét a sötét egyedeknél.

Pofa: oldalról nézve a poha egyenes, a felső és az alsó állkapocs nagyon erős és szögletes. A nyelv általában rózsaszín, de esetenként lehet fekete mintás, pöttyös, foltos, ami általában karaktere ennek a fajtának. A nyelv minden esetben a szájban helyezkedik el. Egy kilógó mozgásképtelen nyelv automatikusan tenyésztésből, kiállítástól kizáró ok.

Ajkak: szorosak és zártak

Állkapocs és fogazat: mindkét változatnál erős állkapocs, a metszőfogaknak minden esetben tökéletesen kell záródniuk ollós harapásban, ahol a felső állkapocs metszőfogai fedik és belső felszínükkel érintik az alsó metszőfogak külső felszínét. A tétre harapás is engedélyezet, a hátra vagy előreharapás tenyésztésből kirázó ok.

Meztelen típus: a teljes metszőfog garnitúra preferált (6/6). Néhány metsző-, szem-, előzáp-, zápfog hiánya vagy szabálytalan állású fog elfogadott, mivel sok kutya fogának nincs mély gyökere. Genetikailag a szőrzet hiánya szorosan összefügg a fogak hiányával.

Szőrös típus: kötelező a teljes fogazat (42 fog) ollós vagy tétre harapással, normál fejlettségű és elhelyezkedésű fogakkal. Arc: enyhén fejlett Szemek: közepes méretű, mandula alakú szemek, éber és nagyon intelligens kifejezéssel. Színét nagyban befolyásolja a bőr illetve a szőr színe. Lehet fekete, barna, mogyoró, borostyán vagy sárga árnyalatú. Sötétebb színek preferáltak és mindkét szemnek megegyező színűnek kell lennie. A sötét színű kutya szemhéja jól pigmentált fekete, barna vagy szürke színű. A világos vagy rózsaszín árnyalatú szemhéjak megtűrtek a világosabb színű egyed esetében, de tenyésztési szempontból nem ez a kívánatos.

Fülek: mindkét változatnál a fülek nagyok, hosszúak, látványosak és nagyon elegánsak, finom tapintásúak denevérfülekre emlékeztetőek. Figyelő helyzetben mindig állítottak. Álló pozícióban a fülek vízszinteshez mért szöge 50-80 fok kell, hogy legyen. Mind a két fülnek ugyanolyan pozícióban kell állnia. Lógó vagy vágott fülek kizáró oknak minősülnek.

Test

Erős testfelépítés

FELSŐ VONAL: tökéletesen egyenes és vízszintes

HÁT: rövid, erős és feszes

ÁGYÉK: erős és izmos

MELLKAS: oldalról nézve hosszú és mély, a könyökökig érő. A bordák jól íveltek, Se túlzóak, se nem laposak. Szemből a felső mellkas jó szélességű. A szegycsont nem kiálló. Far: profilból kissé domborúnak kell lennie, körülbelül 40 fokos vízszintes dőlésszöggel Alsó vonal és has: kecses vonalú, a has izmos és közepesen felhúzott

MÉRET

Mar:

Mind a két nemnél három méret létezik:

Standard: 46 – 60 cm ( +2 centiméter tolerancia a kiváló minőségű kanoknál)

Közép: 36 – 45 cm

Miniatűr: 25 – 35 cm

A hím egyednek két darab szemmel látható, herezacskóban elhelyezkedő herékkel kell rendelkeznie. Csak a megfelelő fajtajegyet hordozó, funkcionálisan és klinikailag egészséges kutya vonható tenyésztésbe.magasság: