Chow chow
15960
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15960,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Az Chow chow fajta leírása

SZÁRMAZÁSI ORSZÁG: Kína Standard adó ország: Anglia
AZ EREDETI, JELENLEG IS ÉRVÉNYBEN LÉVŐ FAJTASTANDARD KÖZZÉTÉTELE: 205./20.02.1989/D. szám alatt
KATEGÓRIA: Társasági kutya.
F.C.I. OSZTÁLYBA SOROLÁS:
5. osztály Spicc és ősi típus.
5. csoport Ázsiai Spicc, ill. rokon fajok.

Munkavizsgát nem igényel.

Rövid történelmi áttekintés

kutatások szerint a chow chow Kínában jelent meg körülbelül 2000 évvel ezelőtt. A történészek a Krisztus előtti XI. századig visszamenőleg találtak chowra vonatkozó utalásokat. A kutyákat erős testfelépítésűnek, durva szőrűnek, teljesen egyenes hátsó lábúnak és kék nyelvűnek írták le.
Azonban létezik egy másik elmélet is, mely szerint a chow chow nem Kínából származik. Mongol barbárok használtak hatalmas oroszlán megjelenésű, fekete nyelvű kutyákat, amikor Kína ellen mentek háborúba 3000 évvel ezelőtt. Később Tibetben, kolostorokban honosították melyek között ma is vannak olyanok, ahol kék chowkat tenyésztenek. A Krisztus előtti VII. században a chow chow a vadászkutyák közé volt sorolva, farkas- és párducvadászatra használták. Mivel a fajta nagyon erős és akaratos volt (igazából ma is azok) a régi feljegyzések szerint a vadászok arra kényszerültek, hogy a kutyát a testére és nyakára rögzített hevederek segítségével tartsák irányításuk alatt. A fajta másik feladata az őrző-védő munka volt, a szarvasmarhák és egyéb haszonállatok felügyelése. A fajtát még a mai napig is használják Kínában a terepen. Jellemző rá rendkívüli szaglása, figyelemre méltó hűsége, józan értelme és okos észjárása, amit a vadászatok során be tud mutatni.
Domesztikációja után az amerikai kynológusok megtalálták a nyomát az AINUK-nál, akik ebben az időben a jelenlegi japán szigeteket és a kínai kontinens vele szemben elterülő részét lakták. Az AINUK vadászathoz, őrzésre és szánhúzásra használták a chow-t. Ezek mind olyan funkciók, amelyekre a hátsó végtagjainak morphológiai felépítése nagyon is alkalmassá tette. Az időszámításunk előtti XI. században tatárkutyáknak hívták őket. Ettől az időtől kezdve megtaláljuk a nyomát a Szertartások Könyvé”- ben és az ikonográfiában. A Tang- dinasztia idejében (i.e. 618-907), amikor egymás után húsz különböző császár uralkodott, az európai kennelekhez hasonlóan, hatalmas kutyafarmokat hoztak létre, ahol a chow chowk, illetve azok elődei éltek. Az Északi vadászpark egy Anglia nagyságú területet foglal magába, ahol a Tang dinasztia császárainak 10.000 vadászuk és 5.000 chowt elszállásolni képes tenyészetük volt.

Általános megjelenés

Élénk, tömör, rövid és zárt, de mindenekelőtt nagyon harmonikus, oroszlános a megjelenés, büszke és méltóságteljes tartás, farkát szépen a hátán tartja.

Fontosabb testméretek és arányok

A marmagasság és a testhosszúság aránya 10 : 11

Viselkedés, temperamentum

Nyugodt kutya, nagyon éber, kékesfekete nyelv, egyedülálló peckes járásmód

Fej

AGYKOPONYA

A koponya lapos és széles, hangsúlytalan stop, szemek alatt jól kiöltött arcorri rész. A fang mérsékelten hosszú, a szemektől a fang végéig széles. (De nem elkeskenyedő, mint a rókáé).

ARCORRI RÉSZ

Orr: Az orr mindig nagy és fekete. (Kivétel: a krémszínű vagy a fehér chowk, akiknek az orra világosabb is lehet. Viszont a kék és az őzszínűeknél az orr azonos színű is lehet a szőr színével).
Fang: Ék alakú. Egyenes orrnyereg.

NYAK

Erőteljes, izmos, nyaklebernyeg nélküli nyak

Test

MAR: Magas
HÁT: Egyenes, erőteljes.
ÁGYÉK: Meglehetősen széles, erőteljes.
MELLKAS: A szügy jól fejlett. Mély és meglehetősen széles mellkas; szépen ívelt bordák. Has: Enyhén felfelé ívelő hasvonal.
FAR: Enyhén lejt..

FAROK:
Magasan ülő, vastag, felkunkorodó, vagy a hát felett sarló alakban lebegő farok. Kiengedve a csánk felett néhány centivel ér véget.

Végtagok

ELÜLSŐ VÉGTAGOK:
Vállöv: Közepes mértékben lejt. Lábszár: Egyenes.
Mellső lábtő: Enyhén ferde. FAR: Erőteljes.
Csánk: Erős, eléggé szíjas.
MANCS:
Boltozatos és szorosan összezárt ujjak; kemény, rugalmas talppárnák; Kemény és fekete, vagy sötét színű karmok.
MOZGÁS:
Élénk, gyors, könnyed, hajlékony és rugalmas.

SZŐRZET

BUNDA:
Hosszú vagy rövid szőrű:
Hosszú szőr: tömött, dús, egyenes és elálló. A fedőszőr durvább, az aljszőrzet puhább, tömörebb. Különösen tömör a nyak körül, ahol gallért, sörényt képez. A hátsó sonkákon jól kialakult ún. nadrágrész.
Rövid szőr: rövid, dús, tömör, egyenes állású, nem laposan a testhez simuló, plüss-szerű minőség. Minden mesterségesen megváltoztatott szőrzetet, mely a kifejezést, megjelenést megváltoztatja, negatívan kell értékelni.
SZÍN:
Egyszínű, fekete, vörös, kék, őzszínű, krém vagy fehér. Gyakran árnyalt, de sohasem foltos vagy tarka. A farok alsó része és a nadrágrész gyakran világosabb színű.

MÉRET

Marmagasság:
Kan: 48-56 cm
Szuka: 46-51 cm

HIBÁK

A fenti követelményektől történő bármely eltérés hibának minősül. A bírálat során a hiba a standardtól történő eltérés mértékével egyenes arányban befolyásolja annak komolyságát. Szuka jellegű kanok/kan jellegű szukák. Kismértékű előre- vagy hátraharapás.

 

KIZÁRÓ HIBÁK:

* Agresszív, vagy túlságosan félénk viselkedés. Jelentős előre- vagy hátraharapás.
* Nem felálló fülek.
* Lógó, vagy túl rövid farok.
* Nyilvánvaló felépítés-, vagy viselkedésbeli rendellenességekkel rendelkező egyedek automatikusan kizárásra kerülnek.
N.B.: A herezacskóban két egészséges, a lágyékcsatornából teljes mértékben leereszkedett here tapintható ki.

A kékesfekete nyelv nem minősül hibának.