Nyugat-szibériai lajka
15994
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15994,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Nyugat-szibériai lajka

Tenyésztési Program

Az Nyugat-szibériai lajka fajta leírása

F. C. I. 306. 1980. június 3.
Származási ország: Szovjetunió Besorolás: V. fajtacsoport
Munkavizsgára kötelezett fajta.

Rövid történelmi áttekintés

Ez a fajta a Chantiszi- és a Mansijszi lajka keresztezéséből az Észak-Ural és a Nyugat-Szibériai orosz vadászainak kutyáiból alakult ki. Eredeti elterjedési területén kívül a vadásziparban volt honos. A Szovjetunió középső zónáiban nagyon elterjedt.

Általános megjelenés

Erős, száraz felépítésű, középmagas. Marmagasság kanoknál 55-62 cm, szukáknál 51-58 cm közé esik. A hossz és magasság indexe (törzshossz x100/ marmagasság): kanoknál 103-107, szukáknál 104-108. Testsúlyuk: kanok 20-28 kg, szukák: 18-25 kg. A bőrük tömör, rugalmas és feszes.

Fontosabb testméretek és arányok

– A marmagasság és a test hosszának aránya 10 a 11-hez, a test a szukáknál egy kicsit hosszabb, mint a kanoknál.

– A fejhosszúság és fejszélesség aránya 3 : 2.

Viselkedés, temperamentum

Kiegyensúlyozott, élénk. Mozgás: gyors és rövid ügetés galoppal váltakozva.

Fej

AGYKOPONYA

Száraz és egyenlőszárú háromszöghöz hasonlít. Az arcorri rész hosszú, hegyes, de nem keskeny. Az átmenet a fejtetőtől az arcorrig fokozatos, alig észrevehető. A pofa felső vonala párhuzamos a homlok vonalával. Az ajkak szárazak és feszesek. A fülek magasan tűzöttek, hegyesen állók, mozgékonyak, formájuk nyújtott háromszögre hasonlít. A szemek nem nagyok, oválisak, ferde vágásúak, közép- vagy sötétbarna. A fogak fehérek, erősek, ollós harapásúak. Orruk fekete.

NYAK

Izmos, száraz, keresztmetszete ovális, hosszban egyenlő a fejjel. A mar erősen hangsúlyozott.

Test

Széles, izmos, jólfejlett, mély, hosszú, keresztmetszetben tojás alakú. Hátuk erős, izmos, egyenes. Az ágyék rövid, rugalmas, izmos, széles és kissé kidomborodó. A far széles, jólizmolt, enyhén csapott. Hasuk enyhén felhúzott.

FAROK:
Magasan ülő, vastag, felkunkorodó, vagy a hát felett sarló alakban lebegő farok. Kiengedve a csánk felett néhány centivel ér véget.

Végtagok

MANCS:
Boltozatos és szorosan összezárt ujjak; kemény, rugalmas talppárnák; Kemény és fekete, vagy sötét színű karmok.
MOZGÁS:
gyors és rövid ügetés galoppal váltakozva.

SZŐRZET

BUNDA:
Rövid, öntisztító egyenes durva fedőszőrből és jó fejlett alsó szőrből áll. Erősen fejlett vastag aljszőrzetének köszönhetően eláll és kinyúlik. A fejen, a füleken és a végtagokon a szőrzet rövid. A maron, nyakon, vállakon és a végtagok hátsórészén a szőrzet hosszabb, a pofán pofaszakált, a nyakon gallért és a végtagokon kis zászlót alkot.
SZÍN:
Változatos, fehér, só-bors, vörös és szürke minden változata. A fekete csak foltokban és pettyekben megengedett.

MÉRET

Marmagasság:

kanoknál 55-62 cm,

szukáknál 51-58 cm közé esik.

A hossz és magasság indexe (törzshossz x100/ marmagasság): kanoknál 103-107, szukáknál 104-108. Testsúlyuk: kanok 20-28 kg, szukák: 18-25 kg.

HIBÁK

A fenti követelményektől történő bármely eltérés hibának minősül. A bírálat során a hiba a standardtól történő eltérés mértékével egyenes arányban befolyásolja annak komolyságát. Szuka jellegű kanok/kan jellegű szukák. Kismértékű előre- vagy hátraharapás.

KIZÁRÓ HIBÁK

* Agresszív, vagy túlságosan félénk viselkedés. Jelentős előre- vagy hátraharapás.
* Nem felálló fülek.
* Lógó, vagy túl rövid farok.
* Nyilvánvaló felépítés-, vagy viselkedésbeli rendellenességekkel rendelkező egyedek automatikusan kizárásra kerülnek.
N.B.: A herezacskóban két egészséges, a lágyékcsatornából teljes mértékben leereszkedett here tapintható ki. A kékesfekete nyelv nem minősül hibának.