Alaszkai Malamut

A fajta leírása

Származási hely: USA
Az eredeti érvényes standard publikálási dátuma: 1996.08.14
Használat: szánhúzó kutya
FCI besorolás: FCI 5-ös fajtacsoport, spitzek és ősi típusú kutyák
1-es szekció: északi szánhúzó kutyák
Munkavizsga nélkül

Fontosabb testméretek és arányok

A mellkas mélysége körülbelül marmagasság fele, és a legmélyebb pontja a mellső lábak mögött van.
- A test hossza a válltól a medencecsont végéig hosszabb, mint a test magassága a földtől a marig.

Általános megjelenés

Az Alaszkai Malamut, mely a legrégebbi sarki szánhúzó kutyák egyike, erőteljes, erős felépítésű kutya mély mellkassal, és erős, jól izmolt testtel. A Malamut szilárdan áll a lábán, és ez a pozíció nagyfokú mozgékonyságot és büszke tartást kölcsönöz neki, amihez magasan tartott fej és élénk tekintetű szemek társulnak, ezzel érdeklődést és kíváncsiságot kifejezve. A fej széles. A fülek háromszög alakúak, és figyelem közben felállnak. A pofa nagyméretű, és csak enyhén elkeskenyedő az orr irányába. Az arcorri rész nem hegyes vagy hosszú, de nem is tömpe. A bunda vastag, ami egyrészt a durva fedőszőrből áll, mely elég hosszú ahhoz, hogy megvédje a gyapjas aljszőrzetet. A Malamutnak többféle színe lehet. Az arcjegyek megkülönböztető sajátosságként szolgálnak. A farok jól szőrözött, a hát fölött hordott, és egy hullámzó tollbokréta benyomását kelti. A Malamut erős csontozatú kutya egészséges lábakkal, jó lábfejekkel, mély mellkassal, erőteljes vállakkal, és minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami szükséges a munkavégzésének hatásos végrehajtásához. A mozgása állandó, kiegyensúlyozott, fáradhatatlan és teljesen hatékony kell, hogy legyen. Nem sprintversenyen szereplő szánhúzó kutyának tenyésztették ki, aki a rövidtávú versenyeken indul. A Malamut felépítése erőt és kitartást kell, hogy sugározzon, és bármilyen egyedi eltérés, beleértve a temperamentumot is, ami megakadályozza ennek a célnak az elérésében, a legsúlyosabb hibák egyikének számít.

Viselkedés, temperamentum

Az Alaszkai Malamut szeretetteljes és barátságos, nem „egyemberes” kutya. Hűséges, és odaadó társ, játékos, de általában felnőttkorban méltóságteljes benyomást kelt.

Fej

A fej széles és mély, de nem durva vagy nehézkes, hanem arányban van a kutya méretével. Az arckifejezése lágy és szeretetteljes benyomást kelt.
Koponya rész: Széles és enyhén lekerekített a fülek között, mely fokozatosan keskenyedik és laposodik a fejtetőn a szemek irányába, lekerekedve az orca résznél. Van egy enyhe barázda a szemek között. A koponya felsővonala és a pofa felsővonala enyhe törést mutat lefelé, ahol találkoznak egymással.
Stop: enyhe

Arcorri rész

Orr
Minden színváltozatban, kivéve a vöröset, az orr, az ajkak és a szemhéjak pigmentációja fekete. A barna szín a vörös kutyáknál megengedett. A világosabb sáv az orron, az úgynevezett „hóorr” elfogadott.
Pofa: Hatalmas és széles a koponyához arányítva, enyhén keskenyedik szélességében és mélységében a koponyától az orr irányába.
Ajkak: Szorosan zárnak.
Állkapocs/ Fogak: Széles, hatalmas fogakkal. A metszőfogak ollósan zárnak. Az előre- és hátraharapás hiba.
Orcák: Enyhén laposak.
Szemek: Ferde metszésűek. A szemek barnák, mandula alakúak és közepes méretűek. A kék szem diszkvalifikációs hiba.
Fülek: Közepes méretűek, de a fejhez arányítva kicsik. A fülek háromszög alakúak és a végükön enyhén lekerekítettek. Szélesen tűzöttek a koponya hátsó részén oly módon, hogy a fül alacsonyabbik éle, ahol egyesül a koponyával, egy vonalba esik a szem felső és alsó csücske által képzett egyenes vonallal, azt a látszatot keltve, hogy amikor felállnak, kiállnak a koponyából. A felálló fülek enyhén előre mutatnak, de munka közben a fülek néha a koponyához simulnak. A magasan tűzött fülek hibának számítanak.

Nyak

Erőteljes, izmos, nyaklebernyeg nélküli nyak

Test

Mar: Magas
Hát: Egyenes, erőteljes.
Ágyék: Meglehetősen széles, erőteljes.
Mellkas: A szügy jól fejlett. Mély és meglehetősen széles mellkas; szépen ívelt bordák.
Has: Enyhén felfelé ívelő hasvonal.
Far: Enyhén lejt..

Farok.

Mérsékelten tűzött; tövénél követi a gerinc vonalát. A hát fölött hordott, amikor nem dolgozik. A farok nem csapott, nem kunkorodik a hátra, se nem rövid szőrű róka farok. A malamut farka szőrrel dúsan borított és megjelenésében egy hullámzó tollbokréta benyomását kelti.

Végtagok

ELÜLSŐ VÉGTAGOK
Vállöv: Közepes mértékben lejt.
Lábszár: Egyenes.
Mellső lábtő: Enyhén ferde.
FAR: Erőteljes.
Csánk: Erős, eléggé szíjas.
MANCSHómancs típusú, feszes és mély, jól párnázott mancsokkal, melyek szilárd és kompakt megjelenést biztosítanak. A mancsok nagyok, a lábujjak feszesek és jól íveltek. A lábujjak között szőr nő azok védelmének érdekében. A talppárnák vastagok és kemények, a körmök rövidek és erősek.

MOZGÁS

A malamut járása stabil, kiegyensúlyozott és erőteljes. A méretéhez és felépítéséhez viszonyítva gyors. Oldalról nézve a hátsó testrész erőteljes tolóerőt továbbít a jól izmolt ágyékon keresztül az elülső testrészhez. Az elülső testrész az irányítást a hátsótól kapja egyenletes előremutató lépésben. Elölről vagy hátulról nézve a lábak egyenes vonalban mozognak, se nem túl szorosan, se nem túl szélesen. Gyors ügetésben a lábak a test középvonalához tartanak. A merev vagy bármilyen más mozgás, amely nem teljesen hatékony vagy fáradhatatlan, büntetendő.

SZŐRZET

A malamut fedőszőre vastag és durva, sosem hosszú vagy puha. Az aljszőrzet sűrű, 1-2 inch mélységű, olajos és gyapjas. A durva fedőszőr változatos hosszúságú az aljszőrzethez illően. A szőrzet viszonylag rövid vagy közepes hosszúságú a test két oldalán, növekvő hosszúságú a vállaknál ás a nyaknál a hát felé a far fölött, a combokon és a farkon.
A malamutok szőrzete általában rövidebb és kevésbé sűrű a nyári hónapokban. A malamutot természetesen kell bemutatni. A nyírás nem elfogadható, kivéve a mancsokon, amelyeknek ezzel egy éles körvonalú megjelenés biztosítható.

BUNDA

BUNDA: Durva tapintású, egyenes fedő szőrzet, puha, sűrű aljszőrzet. A farkon kissé hosszabb, elálló szőrszálak.

SZÍN

A szokásos színek változatosak a világosszürkétől a közepes árnyalatokon keresztül a feketéig, cobolyig, és cobolytól a vörös árnyalatokig. A színek kombinációi elfogadhatóak az aljszőrnél, a színek átmeneténél és a szegélyeken.
Az egyetlen egybefüggően megengedett szín a fehér. A fehér mindig az uralkodó szín az alsótesten, a felső lábszár egy részén, az alsó lábszáron, és az arc rajzolatának egy részén. Egy fehér lángnyelv a homlokon és/vagy gallér vagy egy folt a tarkón vonzó és elfogadható.
A malamut hátát egyszínű, összefüggő szőrtakaró borítja, a színek megtörése, ami kiterjed a testre vagy egyenetlen foltok nem kívánatosak.

MÉRET

A fajta méretében van egy természetes ingadozás. A kívánatos teherhúzó méret:
Kanok: 25 inch a vállaknál - 85 font (63,5 cm - 38 kg).
Szukák: 23 inch a vállaknál - 75 font (58,5 cm - 34 kg).
Bár a méret figyelembe vétele ne haladja meg a típusét, a felépítését, a mozgásét és más funkcionális tulajdonságokét. Ha egyforma típusú, felépítésű, mozgású kutyákat bírálnak, a súlyhúzó mérethez legközelebbi kutyát kell preferálni.

HIBÁK: Az előző pontokhoz képest minden eltérés hibának számít és annak súlya, amivel azt figyelembe kell venni, pontos arányban kell, hogy álljon a hiba mértékével, és hatásával a kutya egészségére és jólétére nézve.

KIZÁRÓ HIBÁK

• Agresszív vagy túlzottan félénk egyed
• Kék szemek
Bármelyik olyan kutya, amelyik világosan fizikai vagy viselkedésbeli abnormalitást mutat diszkvalifikálandó.
Egyéb: A kanoknak két, kitapinthatóan normális herével kell rendelkezniük, amely teljesen leereszkedve a herezacskóban helyezkedik el.