Chow Chow

A fajta leírása

Rövid történelmi áttekintés

Tudományos kutatások szerint a chow-chow Kínában jelent meg körülbelül 2000 évvel ezelőtt. A történészek a Krisztus előtti XI. századig visszamenőleg találtak chow-ra vonatkozó utalásokat. A kutyákat erős testfelépítésűnek, durva szőrűnek, teljesen egyenes hátsó lábúnak és kék nyelvűnek írták le. Azonban létezik egy másik elmélet is, mely szerint a chow-chow nem Kínából származik. Mongol barbárok használtak hatalmas oroszlán megjelenésű, fekete nyelvű kutyákat, amikor Kína ellen mentek háborúba 3000 évvel ezelőtt. Később Tibetben, kolostorokban honosították melyek között ma is vannak olyanok, ahol kék chowkat tenyésztenek. A Krisztus előtti VII. században a chow-chow a vadászkutyák közé volt sorolva, farkas- és párducvadászatra használták. Mivel a fajta nagyon erős és akaratos volt (igazából ma is azok) a régi feljegyzések szerint a vadászok arra kényszerültek, hogy a kutyát a testére és nyakára rögzített hevederek segítségével tartsák irányításuk alatt. A fajta másik feladata az őrző-védő munka volt, a szarvasmarhák és egyéb haszonállatok felügyelése. A fajtát még a mai napig is használják Kínában a terepen. Jellemző rá rendkívüli szaglása, figyelemre méltó hűsége, józan értelme és okos észjárása, amit a vadászatok során be tud mutatni. Domesztikációja után az amerikai kynológusok megtalálták a nyomát az AINUK-nál, akik ebben az időben a jelenlegi japán szigeteket és a kínai kontinens vele szemben elterülő részét lakták. Az AINUK vadászathoz, őrzésre és szánhúzásra használták a chow-t. Ezek mind olyan funkciók, amelyekre a hátsó végtagjainak morphológiai felépítése nagyon is alkalmassá tette. Az időszámításunk előtti XI. században tatárkutyáknak hívták őket. Ettől az időtől kezdve megtaláljuk a nyomát a Szertartások Könyvé”- ben és az ikonográfiában. A Tangdinasztia idejében (i.e. 618-907), amikor egymás után húsz különböző császár uralkodott, az európa kennelekhez hasonlóan, hatalmas kutyafarmokat hoztak létre, ahol a chow chow-k, illetve azok elődei éltek. Az Északi vadászpark egy Anglia nagyságú területet foglal magába, ahol a Tang dinasztia császárainak 10.000 vadászuk és 5.000 chow-t elszállásolni képes tenyészetük volt.


SZÁRMAZÁSI ORSZÁG: Kína
Standard adó ország: Anglia
AZ EREDETI, JELENLEG IS ÉRVÉNYBEN LÉVÕ FAJTASTANDARD KÖZZÉTÉTELE: 205./20.02.1989/D. szám alatt
KATEGÓRIA: Társasági kutya.
F.C.I. OSZTÁLYBA SOROLÁS: 5. osztály Spicc és õsi típus. 5. csoport Ázsiai Spicc, ill. rokon fajok.
Munkavizsgát nem igényel.
Általános megjelenés
Élénk, tömör, rövid és zárt, de mindenekelőtt nagyon harmonikus, oroszlános a megjelenés, büszke és méltóságteljes tartás, farkát szépen a hátán tartja.
Fontosabb testméretek és arányok
- A marmagasság és a testhosszúság aránya 10 : 11
Viselkedés, temperamentum
Nyugodt kutya, nagyon éber, kékesfekete nyelv, egyedülálló peckes járásmód.
Fej
Agykoponya
A koponya lapos és széles, hangsúlytalan stop, szemek alatt jól kiöltött arcorri rész. A fang mérsékelten hosszú, a szemektől a fang végéig széles. (De nem elkeskenyedő, mint a rókáé).
Arcorri rész
Orr : Az orr mindig nagy és fekete. (Kivétel: akrémszínű vagy a fehér chow-k, akiknek az orra világosabb is lehet. Viszont a kék és az őzszínűeknél az orr azonos színű is lehet a szőr színével).
Fang: Ék alakú. Egyenes orrnyereg..
Nyak
Erőteljes, izmos, nyaklebernyeg nélküli nyak
Test
Mar: Magas
Hát: Egyenes, erőteljes.
Ágyék: Meglehetősen széles, erőteljes.
Mellkas: A szügy jól fejlett. Mély és meglehetősen széles mellkas; szépen ívelt bordák.
Has: Enyhén felfelé ívelő hasvonal.
Far: Enyhén lejt.
Farok
Magasan ülő, vastag, felkunkorodó, vagy a hát felett sarló alakban lebegő farok. Kiengedve a csánk felett néhány centivel ér véget.
Végtagok:
ELÜLSŐ VÉGTAGOK
Vállöv: Közepes mértékben lejt.
Lábszár: Egyenes.
Mellső lábtő: Enyhén ferde.
FAR: Erőteljes.
Csánk: Erős, eléggé szíjas.


MANCS
Boltozatos és szorosan összezárt ujjak; kemény, rugalmas talppárnák; Kemény és fekete, vagy sötét színű karmok.
MOZGÁS
Élénk, gyors, könnyed, hajlékony és rugalmas.
SZŐRZET
BUNDA
Hosszú vagy rövid szőrű:
Hosszú szőr: tömött, dús, egyenes és elálló. A fedőszőr durvább, az aljszőrzet puhább, tömörebb. Különösen tömör a nyak körül, ahol gallért, sörényt képez. A hátsó sonkákon jól kialakult ún. nadrágrész.
Rövid szőr: rövid, dús, tömör, egyenes állású, nem laposan a testhez simuló, plüss-szerű minőség. Minden mesterségesen megváltoztatott szőrzetet, mely a kifejezést, megjelenést megváltoztatja, negatívan kell értékelni.
SZÍN
Egyszínű, fekete, vörös, kék, őzszínű, krém vagy fehér. Gyakran árnyalt, de sohasem foltos vagy tarka. A farok alsó része és a nadrágrész gyakran világosabb színű.
MÉRET
Marmagasság
Kan: 48-56cm
Szuka: 46-51cm

HIBÁK
A fenti követelményektől történő bármely eltérés hibának minősül. A bírálat során a hiba a standardtól történő eltérés mértékével egyenes arányban befolyásolja annak komolyságát.
Szuka jellegű kanok/kan jellegű szukák.
Kismértékű előre- vagy hátraharapás.
KIZÁRÓ HIBÁK
Agresszív, vagy túlságosan félénk viselkedés.
Jelentős előre- vagy hátraharapás.
Nem felálló fülek.
Lógó, vagy túl rövid farok.
Nyilvánvaló felépítés-, vagy viselkedésbeli rendellenességekkel rendelkező egyedek automatikusan kizárásra kerülnek.
N.B.: A herezacskóban két egészséges, a lágyékcsatornából teljes mértékben leereszkedett here tapintható ki. A kékesfekete nyelv nem minősül hibának.