Nyugat Szibériai Lajka

A fajta leírása

Rövid történelmi áttekintés
Ez a fajta a Chantiszi- és a Mansijszi lajka keresztezéséből az Észak-Ural és a Nyugat-Szibériai orosz vadászainak kutyáiból alakult ki. Eredeti elterjedési területén kívül a vadásziparban volt honos. A Szovjetunió középső zónáiban nagyon elterjedt.

F. C. I. 306. 1980. június 3.
Származási ország: Szovjetunió
Besorolás: V. fajtacsoport
Munkavizsgára kötelezett fajta
Általános megjelenés
Erős, száraz felépítésű, középmagas. Marmagasság kanoknál 55-62 cm, szukáknál 51-58 cm közé esik. A hossz és magasság indexe (törzshossz x100/ marmagasság): kanoknál 103-107, szukáknál 104-108. Testsúlyuk: kanok 20-28 kg, szukák: 18-25 kg. A bőrük tömör, rugalmas és feszes.
Viselkedés, temperamentum
Kiegyensúlyozott, élénk. Mozgás: gyors és rövid ügetés galoppal váltakozva.
Fej:
Agykoponya
Száraz és egyenlőszárú háromszöghöz hasonlít. Az arcorri rész hosszú, hegyes, de nem keskeny. Az átmenet a fejtetőtől az arcorrig fokozatos, alig észrevehető. A pofa felső vonala párhuzamos a homlok vonalával. Az ajkak szárazak és feszesek. A fülek magasan tűzöttek, hegyesen állók, mozgékonyak, formájuk nyújtott háromszögre hasonlít. A szemek nem nagyok, oválisak, ferde vágásúak, közép- vagy sötétbarna. A fogak fehérek, erősek, ollós harapásúak. Orruk fekete.
NyakIzmos, száraz, keresztmetszete ovális, hosszban egyenlő a fejjel. A mar erősen hangsúlyozott.
Test
Széles, izmos, Jólfejlett, mély, hosszú, keresztmetszetben tojás alakú. Hátuk erős, izmos, egyenes. Az ágyék rövid, rugalmas, izmos, széles és kissé kidomborodó. A far széles, jólizmolt, enyhén csapott. Hasuk enyhén felhúzott.
FarokMagasan ülő, vastag, felkunkorodó, vagy a hát felett sarló alakban lebegő farok. Kiengedve a csánk felett néhány centivel ér véget.
MANCS
Boltozatos és szorosan összezárt ujjak; kemény, rugalmas talppárnák; Kemény és fekete, vagy sötét színű karmok.
Mozgás
gyors és rövid ügetés galoppal váltakozva.


SZŐRZET:
BUNDA:

Rövid, öntisztító egyenes durva fedőszőrből és jó fejlett alsó szőrből áll. Erősen fejlett vastag aljszőrzetének köszönhetően eláll és kinyúlik. A fejen, a füleken és a végtagokon a szőrzet rövid. A maron, nyakon, vállakon és a végtagok hátsórészén a szőrzet hosszabb, a pofán pofaszakált, a nyakon gallért és a végtagokon kis zászlót alkot.
Szín
Változatos, fehér, só-bors, vörös és szürke minden változata. A fekete csak foltokban és pettyekben megengedett.
MÉRET
Marmagasság kanoknál 55-62 cm, szukáknál 51-58 cm közé esik. A hossz és magasság indexe (törzshossz x100/ marmagasság): kanoknál 103-107, szukáknál 104-108. Testsúlyuk: kanok 20-28 kg, szukák: 18-25 kg.
HIBÁK
A fenti követelményektől történő bármely eltérés hibának minősül. A bírálat során a hiba a standardtól történő eltérés mértékével egyenes arányban befolyásolja annak komolyságát.
Szuka jellegű kanok/kan jellegű szukák.
Kismértékű előre- vagy hátraharapás.
KIZÁRÓ HIBÁK
Agresszív, vagy túlságosan félénk viselkedés.
Jelentős előre- vagy hátraharapás.
Nem felálló fülek.
Lógó, vagy túl rövid farok.
Nyilvánvaló felépítés-, vagy viselkedésbeli rendellenességekkel rendelkező egyedek automatikusan kizárásra kerülnek.
N.B.: A herezacskóban két egészséges, a lágyékcsatornából teljes mértékben leereszkedett here tapintható ki. A kékesfekete nyelv nem minősül hibának.